lcp image
1/1-1970

Presentation av utvecklingsplan för Östra skiftet

Vi tar nu nästa steg i utvecklingen av vår gårdsby genom området som vi kallar Östra skiftet. Området ligger i direkt anslutning till detaljplanerade Kårehamn och dess stugbyar med ca 120-talet permanent- och semesterbostäder, det enda större utvecklingsbara området på östra Öland.

Här återställer vi bete för våra djur och skiftet har varit ett av områdena vi studerat tillsammans med Borgholms kommun om hur vår gårdsby skall ta form. Området är inte fågelrikt vilket konstaterats både av WSP för ca 10 år sedan och i samband med den Natura 2000 besiktning som gjorts 2022. Det är här, på Östra skiftet, som vi tänker oss att återställa gäddors lekmöjligheter i kanalen upp till vårt naturreservat. Detta kräver ett betydande arbete som vi ställt oss positiva att medverka till och delvis bekosta, något som meddelats grannar som Länsstyrelsen, Sportfiskarnas förbund och Borgholms kommun.

Detaljerad utvecklingsplan

I samband med arbetet ovan har vi även tagit fram en mer detaljerad utvecklingsplan. Denna visar mer specifikt hur vi bedömer att området försiktigt kan utvecklas för främst permanentboende, vilket hela vårt koncept till stor del bygger på. En grundprincip för oss är att värna det naturnära och på Petgärde betar därför djuren på ca 90% av markområdet .

Vi anser också att det naturnära är en central del för välmående och rekreation och vi öppnar därför upp för gångstigar där bybor och grannar kan promenera utmed havet. Vi tror på en levande landsbygd där djur och boende mår bra tillsammans.

Tillfartsvägen är inte fastställd.

Naturliga gångstigar

Våra kor har sedan många år trampat upp stigar ner till havet vilka även lämpar sig som gångstigar för våra bybor och grannar i Kårehamns stugbyar. Längs slingan tänker vi sätta ut fågeltorn, grillplats och bänkar där man kan koppla av och blicka ut över Östersjön.

Den Öländska naturen

Vårt beslut är att inte bara bevara den Öländska naturen utan att skapa och förädla så kallad "biologisk mångfald" för inte bara fåglar utan även för alla arter. Ett hållbart jordbruk och en underbar plats för människor att bo på i samklang med naturen är inte motsatta intressen om man väljer att vårda på ett genomtänkt sätt.

Ett omfattande arbete har redan gjorts sedan vi tog över Petgärde Gård men mycket mer finns kvar att göra. Detta arbete görs i nära samarbete med lokala entreprenörer, kommunen, länsstyrelsen och vår utvalde partner, WSP med mångårig kompetens av Naturinventeringar, miljö och artskydd. Värt att nämna är att skapa en sådan plats innebär ofta kompromisser och där försöker vi använda, sunt förnuft.