lcp image
1/1-1970

Stort intresse för Petgärde Gårdsby

Vi har hittills, utan marknadsföring och i tuffa ekonomiska tider, fått 40 intresseanmälningar varav 18 för permanentboende. Det tycker vi är fantastiskt roligt och motiverande.

Kärnan i vårt koncept är en levande gård i vacker miljö. Därför fortlöper arbetet i högt tempo med att utveckla gården såsom markområden, vår besättning av köttrasen Angus samt restaurering av byggnader för att dels vara funktionsdugliga men även för att ge ett gott intryck. 

Vi har nyligen skördat vall (gräs) som i våra plansilos blir till djurfoder, sk. ensilage. Skörden har varit god trots det soliga vädret på Öland med lite nederbörd, även denna försommar. 

Vi är i full färd med vår planerade solcellspark i nordvästra delen av gårdens marker. Vår partner och leverantör Solid Sol och Vind AB genomför nu en sk. naturinventering som är en del av den miljökonsekvensutredning som Länsstyrelsen i Kalmar har beslutat ska göras. Vi räknar med att ansökan och alla utredningar kommer att vara klara till augusti med förhoppningsvis byggstart senare i år. Vi har prioriterat att parken inte skall synas och störa vårt vackra område och har för ändamålet funnit en perfekt plats där första etappen blir en park på 15 Ha. 

Borgholm kommun har ställt sig positiva till våra planer och de har i nyligen meddelat att den sk. Översiktsplanen över Kårehamnsområdet, där Petgärde är beläget skall vara klar i höst.  I och med att så många har visat intresse för permanentboende på Petgärde Gård har kommunen visat ett större intresse och vi kommer vid ett positivt beslut om utvecklingsområde i Översiktsplanen att starta bygglovsprocessen på två områden redan i år om allt vill sig väl.

Viltvård är på en gård mycket viktigt. När vi röjer mark för de betande djuren behåller vi oregelbundna skyddsområden för fågel och klövvilt (rådjur och kronhjort). 

Utöver solcellsparken som kräver tillstånd har vi kontinuerliga samtal med myndigheter såsom kommun och länsstyrelse för att informera om vårt koncept och förklara de viktiga effekterna av vårt unika och nya koncept. Att skapa samverkan och synergier mellan gårdens drift, våra bybor och djur/natur har fungerat i många hundra år. Utifrån vårt perspektiv kommer detta att vända trenden från en avbefolkad landsbygd till nya levande och attraktiva gårdsbyar.

Välkommen på visning

Välkommen att köra runt våra marker och ta kontakt med mig för visning under sommaren. Var bara försiktig om ni åker upp till gården iom de stora maskinerna som arbetar där.

Kontaktperson Petsgärde Gårdsby:
Stefan Ottosson, 070-545 90 50