lcp image
1/1-1970

Petgärde Gårdsby - ett unikt boende med gratis el

Petgärde Gårdsby tar nästa steg mot sin vision. Ett elförsörjningsavtal har skrivits med Solid Sol & Vind Sverige som innebär att Petgärde Gårdsby kan leverera kostnadsfri, fossilfri el till alla bybor. Nu öppnas hemsidan upp för allmänheten där man kan läsa mer om konceptet och skicka in en intresseanmälan.

Petgärde

Petgärde Gårdsby är ett projekt som startades upp för ett år sedan då Petgärde gård förvärvades. Första steget var att hitta en lämplig arrendator till gården och få i gång ett modernt och livskraftigt jordbruk med cirkulärt tänk. Detta gjordes under 2022, och nu presenteras nästa steg.

Visionen är att Petgärde Gårdsby ska bestå av cirka 80 hushåll där merparten är permanentboenden. Gården kommer att vara hjärtat i byn och runt denna skapas en livskvalitet som är svår att finna på annat håll.

-  Detta var en viktig pusselbit som vi längtat efter att lägga på plats, och det känns fantastiskt att nu kunna gå ut med denna nyhet. I dessa tider dessutom. Säger Stefan Ottosson.

- Genialt! En otrolig idé, rätt i tiden. Hoppas kommun och andra är framsynta och behjälpliga nu. Hela samhället och det ekonomiska systemet har utmaningar just nu, och vi måste hitta precis såna här lösningar så vi kommer närmare varandra och naturen. Säger Alexander Stutterheim, entreprenör och profil på Öland.

Man

Avtalet med Solid Sol & Vind Sverige innebär att en mindre solcellpark ska byggas och att samtliga lämpliga ladugårdstak på gården förses med solpaneler. I och med detta kommer 8 000 kwh att kunna produceras för varje hushåll, samt försörja hela gårdens jordbruksverksamhet. En god grund för konceptets cirkulära tänk, och en stor kostnadsbesparing för såväl boende som arrendatorn av gården. Utöver detta omfattar avtalet även en större solcellspark som ger fosilfri el till cirka 1800 hushåll på Öland. För att denna ska byggas behöver Länstyrelsens ge tillstånd vilket man nu inväntar.

Nästa steg är att känna av intresset på marknaden för själva konceptet. Därför har hemsidan öppnats upp för allmänheten, petgarde.se, där man kan läsa mer om konceptet, se vilka områden som är tilltänkta att bygga på samt göra en intresseanmälan. Denna är inte juridisk bindande, men de som anmäler intresse kommer prioriteras när nästa steg tas.

- Vi har redan stort intresse, både för tomtmark och för idéer som passar väl in i vårt koncept. Just nu är vi väldigt öppna för alla inspel, säger Stefan Ottosson.

Kontaktperson Petsgärde Gårdsby:
Stefan Ottosson, 070-545 90 50

Kontaktperson Solid Sol & Vind:
Johan Ovansjö, 076-045 98 18

Petgärde