lcp image
1/1-1970

Kor betar havsängar

I två artiklar har Naturskyddsföreningen protesterat mot Petgärde Gårds gårdsby. Föreningen har även gjort en fin film som belyser delar av det fina med vår mark som även vi naturligtvis vill bevara och därför inte bebygger. Istället öppnar vi upp med hjälp av maskiner och därefter betande djur som EU och Länsstyrelsen efterlyser. Utöver den öppna inbjudan till bland annat naturskyddsföreningen i Ölandsbladet 20240827 lägger vi till lite mer fakta om det naturarbete vi bedriver för att varsamt restaurera vår mark, se nedan.

  • Det ”Östra området”, som fotograferats i artikeln Ölandsbladet 20 augusti, har vi till betydande kostnader just röjt från buskage inför att återskapa bete och naturvärden. Studerar man kuststräckan norr om Petgärde 1:1 ser man effekten av att marken inte betas.
  • Vid Länsstyrelsens fastställande av fågelskyddsdirektivet (Natura 2000) medtogs inte Östra området på grund av mätningarnas låga nivå av fåglar.
  • Vi har studerat de få arkeologiska fynden som finns på Östra området och förlagt samtliga tomter med beaktande av dem och de 4 murar som finns. Därutöver genomförs alltid arkeologiska undersökningar vid detaljplan och grävning. Allt kommer bevaras och inte ens täckas över som man ibland gör.
  • Vi har anlitat oberoende miljökonsult för att dokumentera naturvärden och genomföra hydrologiska beräkningar varför ingen risk finns för störningar för påverkan av biologisk mångfald och grundvatten.
  • Inför bland annat Borgholms Kommuns besiktning (inför den granskning som alltid sker inför antagandet av en Översiktsplan (ÖP) anlitades från båda sidor Miljökonsulter. I Kommunens fall Norkonsult och från vår sida WSP. En fördjupning (detaljerad NVI naturinventering) sker alltid i samband med en detaljplan.
  • Vi har träffat 100-tals grannar, tre stugföreningars medlemmar, näringsidkare med flera runt Kårehamn fört att ta del av deras önskemål, råd och svara på frågor.
  • Vi har erbjudit angränsande markägare att samverka med Petgärde Gård enligt skötselplan av deras markomåmråde genom betning och röjning för återskapande av den biologiska mångfalden. Skötselplanen skall rådges till Petgärde Gård av Länsstyrelsen enligt överenskommelse.
  • Vi har köpt ett markområde för att skapa en mönstergård och by med ca 110 Ha naturreservat där marken till betydande delar är helt eller delvis igenväxt. Här samråder vi löpande med bl.a. länsstyrelsen om hur vi skall förvalta området, återskapa betesängar.
  • From 2 september i år återskapar vi tillsammans med Länsstyrelsen och Sportfiskarna gäddans lekplats i Petgärde Träsk mm. I samband med projektet rensas kanalen och vi kommer transportera oss till markområdet från öster för att inte köra sönder gäddans inlopp till kanalen.
  • Vi förvaltar enligt skötselplan Petgärde Träsk Naturreservat.
  • Vi anlägger fn. brukarväg från stora vägen mot öster. Länsstyrelsen är tillståndsgivare. Vi har genomfört studie av invasiva (främmande) växter och kommer med hjälp av miljökonsult bevaka grävningsarbetet.
  • Vi skapar gårdsbyn på ett för Sverige helt nytt sätt med maximal hänsyn till naturen och våra betande djur. Tomterna är till exempel INTE trädgårdar om 6-8 000 kvadratmeter utan naturtomter med flera hundra meter till närmsta granne vilket innebär att korna betar runt husen och upprätthåller ett öppet landskap.
  • Bostäderna på naturtomt med ca 500m2 byggyta har ca 10 000m2 upplevelsetomt. Minimal påverkan av naturen. Vi har en och samma infartsväg till byggplatser och har ett retursystem för att byggöverskott och rester hanteras genom återvinning.
  • På Östra områdets ca 35 Ha skulle Växjö, Borgholm eller Kalmar stad planera för ca 800-1.000 bostäder. Vår gårdsby planerar för ca 10 hus på naturtomt.
  • När man skall bygga en gårdsby med stora luftiga tomter med betande djur mellan fastigheterna för naturens skull och där man inte skall skövla marken genom förtätning (små tomter och sk. maximalt utnyttjad mark) gäller det att få ihop ekonomin avseende bl.a. kommunalt avlopp, vatten, el och vägar mm. Det alla som jobbar med byggnation inom kommun och länsstyrelse vet är att, det mkt liten förtjänst vid försäljningen av de mindre tomterna på bekostnad av de dyrare med attraktiva lägen.
  • Närmaste bostad ligger ca 400 meter från havet (strandskydd 200 meter).
  • Vi erbjuder kommunen att ta hand om befintliga stugområdens dagvatten till fördröjningsdam för att på så sätt minska påverkan på Gädda och annan fisk som skall transportera sig i vår kanal och fortplanta sig i vårt naturreservat.
  • Vi tror att alla som liksom vi bott på Öland i mer än 25 år ser att Öland på många platser växer igen så det är inte bara länsstyrelsen som engagerar sig i igenväxningen.

Vi anser oss ha samma mål som bland annat Naturskyddsföreningen, dvs att skydda men även att

utveckla, återskapa naturen i samverkan men även beakta att det även finns människor, Hereford och behov av bostad.

Ha en trevlig sensommar!

Petgärde Gårdsby