Gäddans återkomst i Petgärde träsk
Nyligen publicerade Ölandsbladet en artikel om de insatser som nu görs i Petgärde träsk för att få fler gäddor. Vi gläds åt detta uppmärksammandet och publicerar artikeln nedan.
Artikel från Ölandsbladet
Förr en av landets viktigaste lekplatser för gädda, idag simmar få exemplar av Esox lucius i ån och till träsket, den forna lekplatsen, är det stopp.
– Petgärde träsk finns omskrivet redan på 1700-talet för sin enorma fiskrikedom då gädda, abborre, id och sik steg upp från Östersjön. Än idag är det ett stort och fint vattenområde, men det som förändrats är att utloppet sedan 50 år tillbaka är dämt, fisken kan inte längre vandra upp i träsket, säger Tobias Berger på organisationen Sportfiskarna och projektledare för flera fiskevårdsprojekt på Öland.
Planen nu är att återskapa detta paradis för gäddan. Sportfiskarna, länsstyrelsen och markägarna är överens om tagen i en efterlängtad åtgärd.
– Ja, detta är en ambition vi haft länge och det känns helt fantastiskt att det blir av nu. Det är en väldigt viktig och prioriterad åtgärd, säger Tobias Berger.
På ritningsbordet finns en ”handikappramp” av längre modell.
– Vi ska underlätta för fisken genom att ta udden av fallhöjden. Istället för att fisken ska möta ett vattenfall på en meter gör vi en 50 meter lång sluttning som fisken kan simma uppför.
När?
– Ambitionen är att genomföra det i höst i samarbete med länsstyrelsen och Petgärde gård, det är ett samarbetsprojekt mellan oss tre.
Finansiering?
– Arbetet ska finansieras genom Lona-projektet ”Ölandsvatten 2.0” och tanken är att anlita, som vi brukar göra, lokala entreprenörer.
Petgärde träsk är ett naturreservat med länsstyrelsen som förvaltare och området i sig ägs av konstellationen bakom köpet av Petgärde gård. Naturvårdsverket äger däremot området vid dämmet, Törnstubbe.
– Sedan köpet i mars 2022 har vi blivit kontaktade av länsstyrelsen och Sportfiskarna, båda aktörerna vill se en förändring och vi tycker att detta är väldigt positivt. Det är konstaterat att det går gädda upp i ån och man är väldigt hoppfull om att återskapa träsket till en betydande lekplats, vilket vore skitroligt, kommenterar Stefan Ottosson på Petgärde gård och tillägger:
– Det kommer också att rendera i viss rensning av kanalen där det är igenväxt.
Tobias Berger igen:
– Idag är Petgärde träsk känt för sin fågelrikedom och när det blev så var det fria vattenvägar i området, det där går lite hand i hand.